pondělí 27. října 2014

Live view - co a jak

Dění v naší lodžii je možno od časného jara do pozdního podzimu sledovat i zde.
V zimě, když teploty klesnou k nule se přenos přesouvá sem.

Po prvním přihlášení, pokud nemáte nainstalován AXIS Media Control (AMC), což pokud nesledujete jiné kamery z rodiny AXIS, nebudete mít, uvidíte na obrazovce toto:

Zároveň se objeví oznámení o tom, že Tento web chce naistalovat doplněk Axis MediaControl od vydavatele Axis Communications AB. Bez obav stiskněte tlačítko Instalovat.
 Nejprve budete vyzváni k akceptování licenčního ujednání, což učiníte dole v dialogovém okně AXIS LICENCE AGREEMENT, kde zatrhnete I accepte Licence agreement a stisknete tlačítko OK.
 Poté již, pokud se zároveň s Vámi nedívá více než 10 osob, uvidíte přenos Liew view:

Takto vypadá úvodní stránka v Internet Expoloreru. V ostatních prohlížečích nejsou dostupné některé nátroje (např. tlačítko pro nahrávání videa). Takto vše (ovšem po přepnutí zdroje) vypadá ve Firefoxu:

O veškerých funkcích obecně dostupných v AXIS Live View se dozvíte v Helpu (odkaz Help vpravo nahoře). Jsou v něm popsány i ty, které nejsou v našem přenosu aktivovány.
Tlačítka pro přepínání velikosti obrazu najdete v levo nahoře pod View Size: Tlačítko  zmenší obraz na šířku 800 pixelů, ho opět zvětší do plné velikosti.
Pod Video format lze z roletky vybrat formát videa.
Nahoře uprostřed pod Source lze pak z roletky vybrat kameru, jejíž přenos chceme sledovat. (Tato volba není dostupná v zimním přenosu.) V nabídce se objevují kamery:
  • Camera (bidýlka) – AXIS 2011M (1) - využívána pro zpřístupnění přenosu z ostatních kamer v podrobném rozlišení na stránce AXIS Live view; v zimním období umístěna v interieru za oknem lodžie
  • Camera 1 - Bidýlka u dveří - AXIS M1125 (2) – kout u dveří lodžie s dřevěnými bidýlky, která jsou oblíbeným místem ke spánku, odpočinku i slunění poštolek
  • Camera 2 – Bidýlka shora – AXIS M2014-E – pohled shora na bidýlka u dveří směrem ven z lodžie
  • Camera 3 – Bidýlka a nové hnízdo (?)  shora – AXIS M1125 – pohled shora na bidýlka u dveří a bedničku pod nimi, kterou poštolky na jaře 2017 zvažovaly jako možné místo pro hnízdění
  • Camera 4 – Bidýlka nad starým hnízdem ¦ Rorýsovník – AXIS M1114 – pohled shora na bidýlka nad starým hnízdem; v hnízdní sezóně rorýsů kamera otočena směrem k rorýsovníku
  • Camera 5 – Lodžie ode dveří – AXIS 211M (2) – – pohled z rohu ode dveří do horní části lodžie směrem k bidýlkům, která po rekonstrukci 2016/2017 nahradila plastové sušáky nad starým hnízdem
  • Camera 6 – Dolní část lodžie –  AXIS 216MFD – pohled do prostorou před skříňkou; mezera pod zábradlím, kterou mohly poštolky využívat pro přílet a odlet již bohužel po rekonstrukci 2016/2017 neexistuje (dříve ideální místo pro předávání kořisti a sledování dění v ulici; poštolky v období hnízdění nejčastěji přilétaly a odlétaly mezerou pod panelem zábradlí)
  • Camera 7 - Zábradlí - AXIS M1014 - pohled z polic u dveří na zábradlí
  • Camera 8 - Staré hnízdo shora - AXIS 207MW - pohled shora na staré hnízdo
Jelikož nemůžeme tímto způsobem zpřístupnit všechny kamery, jsou takto dostupné pouze vybrané podle aktuálního dění v ložii. U nezpřístupněných je tento údaj uveden v roletce. Rozmístění kamer je vyznačeno zde. Zachycuje stav do r.2016. Aktuální zákres teprve připravujeme.

Mimo výběr jednotlivé kamery z roletky lze tlačítky nalevo od ní přepnout do sekvenčního modu s rotací záberů kamer. Tlačítko sekvenční mod zapíná; tlačítkem se vypíná.
Tlačítka v nástrojové liště pod obrazem slouží k: spuštění a zastavení videa // pořízení snímku obrazu ve formátu JPEG // zaznamenání videa // zvětšení videa na celou obrazovku (návrat možný pomocí klávesy 'Esc') // puštění / vypnutí zvuku.
Pokud má fungovat i audio, je nutno nainstalovat i AAC Decoder.

Konečně dole na stránce Live View je několik základních odkazů:
  • Pták r. 2002 (ČSO) - brožura Pták roku 2002; Poštolka, vydaná v rámci akce Pták roku, kterou od roku 1992 každoročně vyhlašuje Česká společnost ornitologická.
  • Poštolka obecná - na stránkách Wikipedie.
  • Co vidíte i nevidíte - informace o tom co vidíte i nevidíte v přímém přenosu - historie hnízda a jeho sledování o roku 2007 a vše další co naleznete na tomto místě spolu s výběrem fotografií a videí (ve výstavbě) 
  • Všechny kamery -vyhrazený přístup ke sledování všech kamer a prohlížení nahraných záznamů pomocí Synology Surveillance Station 
Na stránce kamery snímající v hnízdním období rorýsovník:

    Aktualizováno 2018/03/28.