čtvrtek 21. května 2015

Návštěvní den

V pondělí a v úterý se vylíhlo ze 6 vajec, které poštolka nakladla od 13. do 24. dubna, 5 poštolčat. Šesté vejce včera v podvečer bylo ještě stále vejcem a sloužilo poštolčatům jako podložka pod klimbající hlavičky. Poštolčata je ovšem vidět jen při krmení nebo když před ním moc zlobí a vystrkují hlavičky.

Samička, hladové poštolče a poslední vejce.

I když se včera nic nevylíhlo, tak to byl den plný událostí. Kromě toho, že sameček pilně zásoboval a samička svědomitě krmila poštolčata, tak se v lodžii objevilo několik návštěvníků:
  • 04:37 - Nad ránem ještě zašera potichu mizí nocležnice - "cizí" poštolčí samička, která přespala pod policemi v koutě u dveří.
  • 07:07 - Objevuje se drzý holub a promenuje se nejprve po zábradlí, přičemž shlíží dolů na samičku na hnízdě, pak prozkoumávý police u dveří. Nakonec sám odlétá.
  • 08:04 - Dalšími návštevnicemi jsou sýkorky, které se hlasitě ozývají a poskakují po všem, co se nachází na straně u dveří. Během dne se pak ještě několikrát vracejí
  • 19:49 - Přilétá cizí poštolka (mladý sameček), která si nejprve opatrně a nenápadně prohlíží lodžii, především květináče u dveří. Pak odlétá a a vzápětí se vrací a přistává na bidýlku u dveří. Domácí samička to už nevydrží a vyráží z hnízda, aby vetřelce zahnala.
Související články:

Žádné komentáře: